Inflatie is een centraal thema dit jaar, en niet alleen voor beleggers. Het is alomtegenwoordig. Je kunt de effecten ervan zien wanneer je tankt, als je boodschappen doet of je energierekening betaalt. Men schat dat de inflatie in België momenteel meer dan 10% bedraagt. Dit betekent dat, als we kijken naar het standaard consumptiepakket van een Belg (voeding, benzine, verzekeringen, telefoonabonnementen, IT-apparatuur, enz.), we moeten teruggaan tot de olieschok van de jaren zeventig om zulke sterke prijsstijgingen te zien. Over een periode van meer dan 60 jaar bedraagt de gemiddelde inflatie in België ongeveer 3,4% (i). De huidige situatie is dus vrij uitzonderlijk.
Het effect van inflatie op lange termijn.
Voor investeringen is inflatie volksvijand nummer één. Als we sparen, d.w.z. onze huidige consumptie naar de toekomst uitstellen, willen we op zijn minst de toekomstige inflatie “verslaan”. Door de spectaculaire stijging van de inflatie, voelen we de schadelijke gevolgen onmiddellijk op onze koopkracht. Maar over lange perioden is het effect ervan kolossaal. In 1976 kostte een pakje frieten 0,5 euro (ii), terwijl je er dit jaar €3 euro voor betaalt (iii). De prijs is dus verzesvoudigd in iets meer dan 45 jaar. Dit is niet ongebruikelijk. In 1980 kostte een halve liter bier ongeveer 0,4 euro (iv), terwijl het nu 4 euro kost (v). De Belgische spaarder die rond 1980 0,9 euro opzij heeft gezet, moet dus vandaag ongeveer 7 euro neertellen voor onze Belgische trots, anders daalt zijn koopkracht.
Wat is het effect op mijn investeringen?
In een turbulent jaar als 2022 lijkt het gerechtvaardigd om te twijfelen of aandelen en obligaties de oplossing zijn om iemands koopkracht te beschermen. Veel aandelenindexen hebben dit jaar 20% of meer verloren en de obligatiemarkt doet het niet veel beter. Daardoor vertoont een standaardportefeuille dit jaar aanzienlijke negatieve rendementen. Investeringen lijken de negatieve impact van inflatie alleen maar te verergeren.
Het is echter essentieel te onthouden dat u op lange termijn de vruchten plukt van een beleggingsportefeuille. De beurs is echter geen rechte lijn omhoog. Na een correctie herstelt een portefeuille zich om haar opwaartse koers te hervatten. Dit kan worden samengevat met het gezegde “na de regen komt zonneschijn”. Academisch onderzoek bevestigt dit.
Wat zegt academisch onderzoek?
Eén studie over dit onderwerp is bijzonder verhelderend. Wei Dai en Mamdouh Medhat (vi) analyseerden het rendement van meer dan 20 verschillende activaklassen van 1927 tot 2020 (94 jaar) en van 1991 tot 2020 (30 jaar). Hun bevindingen zijn duidelijk: de overgrote meerderheid van de wereldwijde activaklassen doet het beter dan de inflatie, zelfs in perioden van hoge inflatie. Aandelen en obligaties hebben in het verleden voldoende rendement opgeleverd om de koopkracht van beleggers in stand te houden en zelfs te vergroten, ondanks de sterke schommelingen die zich soms kunnen voordoen. Het aanhouden van uw geld op een lopende rekening biedt echter geen bescherming tegen inflatie.
En in de praktijk?
Deze resultaten worden bevestigd als we de evolutie simuleren van 0,9 euro die in 1980 is geïnvesteerd in een portefeuille met 100% aandelen of in een minder risicovolle portefeuille met 50% aandelen en 50% obligaties. In het geval van een 100% aandelenportefeuille, zou uw portefeuille in september 2022 34,2 euro waard zijn . Voor een 50/50 portefeuille zou de investering 14,5 EUR hebben opgeleverd. In het laatste geval kan u nu met dit bedrag 2 pakjes frieten kopen (die u kan delen met een vriend) en ook nog een fooi van 0,5 euro achterlaten.
In de bovengenoemde academische studie wijzen de auteurs erop dat er vrijwel geen correlatie bestaat tussen de prestaties van de activaklassen en inflatie. Met andere woorden, een hoge inflatie leidt niet noodzakelijkerwijs tot lage of negatieve rendementen. Juist daarom moet u geïnvesteerd blijven en niet afwijken van uw oorspronkelijke strategie.
Conclusie?
Ondanks de moeilijkheden op korte termijn, is belegd blijven de beste manier om uw vermogen te beschermen tegen inflatie.
Bronnen:
i: https://databank.worldbank.org/
ii : http://www.agripressworld.com/_STUDIOEMMA_UPLOADS/downloads/5809fr.pdf
iii : https://www.tcma-conseil.com/leconomie-expliquee-avec-de-la-biere-en-40-ans-le-prix-du-demi-a-quasiment-double/
iv : https://bx1.be/categories/news/le-prix-du-paquet-de-frites-en-hausse-a-bruxelles/
v : https://www.combien-coute.net/biere-locale/belgique/
vi : “US Inflation and Global Asset Returns” par Wei Dai et Mamdouh Medhat, Juillet 2021
Grafiek: Details over de simulatie :
-Het aandelengedeelte wordt vertegenwoordigd door de MSCI World Index.
-Het obligatiegedeelte wordt vertegenwoordigd door de FTSE European World Government Bond index (ingedekt in EUR). Deze index bestaat pas sinds 1985. Het rendement van de obligatieportefeuille tussen 1980 en 1985 wordt gelijkgesteld aan 0.
-De portefeuille wordt elke maand herwogen.
-Er is rekening gehouden met 1% vergoedingen.