Van Warren Buffet is het al langer geweten dat hij niet hoog oploopt met actieve beheerders die speculeren met het geld van hun klanten en hiervoor hoge kosten aanrekenen. Zo heeft hij in zijn testament vastgelegd dat het vermogen dat hij aan zijn vrouw zal nalaten, moet worden belegd in indexfondsen.
Volgens Buffet zal het rendement van een amateur die passsief belegt (zonder te speculeren) op lange termijn hoger zijn dan het rendement van professionals die actief beheren. Om dit te bewijzen daagde hij 10 jaar geleden de meest actieve beheerders van allemaal – de hedgefund managers – uit voor een weddenschap. Het mag dan ook niet verwonderen dat hij voor dit duel een indexfonds – en niet zijn eigen beleggingsvehikel Berkshire Hathaway als wapen koos.
De weddenschap
Buffet lanceerde in 2007 zijn weddenschap publiekelijk. Hij zocht beheerders die durfden te wedden met hun eigen geld dat hedgefunds over een periode van 10 jaar beter zouden presteren dan de S&P 500-aandelenindex. De beheerders mochten hiervoor vijf hedgefondsen selecteren. De winst van 500.000 $ van de weddenschap zou worden geschonken aan een goed doel.
“Ik leunde achterover en hoopte op een parade van fondsbeheerders die hun beheer zouden komen verdedigen …”, schrijft Buffett in 2016 aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway. “Deze beheerders hebben er immers bij beleggers op aangedrongen om miljarden te gokken op hun kennis. Waarom zouden ze bang zijn om beetje van hun eigen geld in te zetten?”
Slechts één persoon durfde het aan. Ted Seides, een gespecialiseerde vermogensbeheerder, stemde ermee in om 5 hedgefunds te selecteren die het moesten opnemen tegen een indexfonds.
Tenzij een verrassing op het laatste moment, zal Buffet deze weddenschap met ruime voorsprong winnen. Voor de jaren 2008 tot 2016 bedroegen de resultaten van de 5 fondsen:
Fonds A : 8,7%,
Fonds B : 28,3%
Fonds C : 62,8%,
Fonds D : 2,9%
Fonds E : 7,5 %.
Het indexfonds dat de S&P 500 -index repliceert, had in deze periode een rendement van 85,4%.
Het rendement op jaarbasis van het indexfonds bedroeg 7,4% tijdens deze periode. Ter vergelijking: het geannualiseerde rendement van de fondsen samen bedroeg 2,2%.
Hoe is dit groot verschil te verklaren?
De slechte prestaties van de vijf fondsen zijn enerzijds te wijten aan een inefficiënte diversificatie tussen de fondsen onderling. Daarnaast schat Buffet dat de kosten van de verschillende beheerders ongeveer 60% van de winst hebben “opgegeten”. Hij raadt beleggers dan ook aan om beroep te doen op beheerders die weinig transacties doen en niet hebberig zijn met hun tarieven.
Conclusie
Warren Buffet is van mening dat beleggers niet moeten speculeren op individuele aandelen, maar eerder moeten investeren in indexfondsen tegen lage kosten. Hoewel hij zich beperkt tot beleggingen in de Amerikaanse S&P 500-index, is zijn aanpak identiek aan de wereldwijde filosofie van DDEL om niet te speculeren.
Buffet geeft toe dat sommige doorgewinterde beleggers erin slagen om indices over lange periodes te verslaan. Het probleem is dat het overgrote deel van de beheerders die het proberen mislukken: “De kans is erg groot dat je beheerder niet de zeldzame parel is die goede resultaten zal opleveren,” waarschuwt hij.
Voor de weddenschap wachten we tot begin 2018 voor de prijsuitreiking.