Meestal staan beleggers niet dagelijks stil bij de financiële markten of de samenstelling van hun portefeuille. Maar af en toe komt er een punt waarop het moeilijk is om er niet aan te denken. We maken nu zo'n episode mee.
De markten daalden scherp na de aankondiging van nieuwe tarieven door president Trump — niet alleen in de VS, maar in de hele wereld. In april daalde ons aandelenluik met 10,5% en sinds 1 januari bedraagt de correctie 15%.
Waarom reageerden de markten zo slecht?
Aandelenmarkten zijn zeer efficiënt in het verwerken van informatie. Ze weerspiegelen de collectieve wijsheid van de massa, die voortdurend actuele gegevens analyseert. Het zijn nieuwe en onverwachte ontwikkelingen die prijsbewegingen veroorzaken: hoe groter de verrassing, hoe sterker de reactie.
Het was al enige tijd bekend dat de regering-Trump van plan was hogere invoertarieven in te voeren. Op 2 april werden meer details bekendgemaakt en de tarieven bleken nog hoger te liggen dan de markt had verwacht. Beleggers maken zich zorgen over de gevolgen en eventuele tegenreacties van handelspartners van de VS.
Wat moeten investeerders nu doen?
In tijden als deze zijn mensen geprogrammeerd om te reageren — om iets te doen , al is het maar om hun emotionele ongemak te verlichten. Toch is nietsdoen in de meeste gevallen de verstandigste keuze.
Er zijn verschillende redenen waarom het beter is om in turbulente tijden niet impulsief te verkopen:
-
De eerste en meest voor de hand liggende reden is dat het verminderen van uw blootstelling aan aandelen na een daling, vergelijkbaar is met het sluiten van de staldeur nadat het paard is weggelopen. U verandert dan papieren verliezen in daadwerkelijke verliezen.
-
Een tweede reden is dat markten zich vaak snel herstellen.
Marktdalingen van meer dan 10% binnen een kalenderjaar komen regelmatig voor. In de afgelopen 20 jaar heeft de MSCI World-index dit zeven keer meegemaakt. Vaker wel dan niet herstelt de markt zich en eindigt het kalenderjaar alsnog positief. In de periode januari 2005 tot maart 2025 is de waarde van de index meer dan vervijfvoudigd (x5,7).

Bron: Dimensional Fund Advisors. MSCI World Index (net div., EUR) 2005-2025
Impulsief reageren op marktcorrecties kan uw lange termijn rendement schaden. Het missen van zelfs een paar dagen met hoge rendementen kan een grote invloed hebben op de prestatie van uw portefeuille. De dagen met de grootste dalingen worden namelijk vaak gevolgd door dagen met de sterkste stijgingen.

Bron: Dimensional Fund Advisors. MSCI World Index (net div., EUR) 2005-2025
Tijdens een crisis is het verstandig om afstand te nemen van de dagelijkse ruis en stil te staan bij uw beleggingshorizon. Die is waarschijnlijk langer dan een presidentiële ambtstermijn. Het goede nieuws? Hoe langer uw horizon, hoe groter de kans op een positief rendement.

Bron: IFA.com. S&P 500 Index in US dollar – Maandelijks voortschrijdend rendementen tussen jan. 1928 en maart 2025.
Is uw portefeuille bij DDEL voorbereid op de huidige turbulentie?
Ja! Bij de opstart van uw portefeuille hebben we uw persoonlijke en financiële doelstellingen in kaart gebracht. Deze zijn vertaald in het risicoprofiel van uw portefeuille.
-
Aandelen vormen het risicovolle en volatiele deel van uw beleggingen. Hogere te verwachten rendementen zijn de ‘beloning’ voor het nemen van dit risico. Om dit risico te spreiden, wordt wereldwijd belegd in 13.900 bedrijven.
-
Veilige, kortlopende obligaties vormen de schokdemper binnen uw portefeuille. Vooral tijdens aandelencrisissen is het belangrijk om de focus te leggen op deze stabiele component. Veilige, kortlopende obligaties vertonen een lage correlatie met aandelen en bieden daardoor bescherming in turbulente tijden. Dit jaar zijn onze obligatiefondsen met 0,70 % in waarde gestegen.

Bron: Dimensional Fund Advisors. Obligaties = FTSE World Government Bond Index 1-5 Years (hedged to EUR), Aandelen = MSCI All Country World Index (net div., EUR)
Obligaties zijn een afzonderlijke pijler binnen uw portefeuille, losgekoppeld van de aandelen. Dit is cruciaal: het stelt u in staat om, zelfs tijdens scherpe beursdalingen, geld op te nemen uit het veilige deel van de portefeuille zonder uw aandelen te moeten verkopen. Dit is precies waarom DDEL ervoor kiest niet te beleggen in gemengde (patrimoniale) fondsen.
Gedisciplineerd omgaan met uw eigen doelen.
Hoewel marktvolatiliteit zenuwslopend kan zijn, kunnen beleggers meer kwaad dan goed doen door emotioneel te reageren en langetermijnstrategieën aan te passen als reactie op marktdalingen op korte termijn.
Voelt u zich door de huidige onrust op de markt angstig of onzeker over wat u moet doen? Zie dit moment dan als een wake-up call. Sta opnieuw stil bij uw persoonlijke doelstellingen en de redenen waarom u destijds bent begonnen met beleggen. Als er niets fundamenteels is veranderd in uw doelen of beleggingshorizon, blijf dan vasthouden aan uw beleggingsplan.