02 761 26 26 contact@ddel.be

Na een relatief rustige periode op de markten zijn de beurzen de afgelopen weken volatieler geworden, wat heel wat onrust veroorzaakt bij beleggers.



Hoewel het niet gemakkelijk is om rustig te blijven wanneer de markten sterk dalen, mogen we niet vergeten dat volatiliteit nu eenmaal een onderdeel van beleggen is. Bovendien kunnen voor langetermijnbeleggers emotionele reacties op volatiele markten zelfs schadelijker zijn voor het portefeuillerendement dan de daling van de markten zelf.

 

TUSSENTIJDSE DALINGEN IN EEN JAAR


Figuur 1 geeft het rendement weer van de Amerikaanse aandelenmarkt voor elk kalenderjaar sinds 1979, net als de grootste dalingen van elk jaar.

  • In deze periode bedroeg de tussentijdse daling in elk jaar gemiddeld 14%. In ongeveer de helft van de geobserveerde jaren waren er dalingen van meer dan 10% en in ongeveer een derde van de jaren was de daling meer dan 15%.
  • Ondanks die aanzienlijke tussentijdse dalingen, was het jaarrendement in 32 van de 37 jaren positief. Dit toont dus aan dat marktdalingen heel normaal zijn en dat het moeilijk is om te zeggen of een grote daling in de loop van een jaar zal leiden tot een negatief jaarrendement.

Fig 1

In Amerikaanse dollar. De prestaties van de Amerikaanse markt worden gemeten aan de hand van de Russell 3000-index. De grootste stijging in een jaar is de grootste stijging van de markt vanaf het dieptepunt tot de piek in het betreffende jaar. De grootste daling in een jaar is de grootste daling van de markt vanaf de piek tot het dieptepunt in het betreffende jaar. Frank Russell Company is de bron en eigenaar van de handelsmerken, dienstmerken en auteursrechten met betrekkingtot de Russell Indices. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor toekomstige resultaten.

 

 REAGEREN BEÏNVLOEDT HET RENDEMENT

Wanneer beleggers aan markt-timing proberen te doen om eventuele verliezen in volatielere perioden te vermijden, is dat goed voor het langetermijnrendement of niet? Als de huidige marktprijzen alle informatie en verwachtingen van de marktdeelnemers weergeven, is het niet mogelijk om door middel van markt-timing systematisch te profiteren van onjuiste waarderingen. Met andere woorden: de kans is klein dat beleggers erin slagen de ontwikkeling van de markt te voorspellen, en zelfs als ze daar wel in slagen, is dat misschien meer te danken aan geluk dan aan talent. Er is ook nog een ander gegeven dat markt-timing minder interessant maakt als een bron van rendement. Een aanzienlijk deel van het totaalrendement van aandelen over lange perioden wordt namelijk gegenereerd op slechts een handvol dagen. Aangezien het weinig waarschijnlijk is dat beleggers op voorhand weten welke dagen het hoogste rendement zullen opleveren en welke niet, is het beter om in volatielere perioden belegd te blijven in plaats van in en uit te stappen. Een belegger die zijn aandelen verkoopt, loopt namelijk het risico dat hij vanaf de zijlijn moet toekijken op de dagen dat de prijzen het sterkste stijgen.

Figuur 2 toont u het samengestelde rendement van de S&P 500-index op jaarbasis vanaf 1990 en de impact van enkele gemiste dagen waarop de markt fors steeg.

fig2
De staven in de grafiek geven de hypothetische groei weer van 1.000 dollar over de hele periode en tonen wat er gebeurde voor beleggers die de beste dag van de periode hadden gemist en wat er gebeurde indien zij verschillende van de beste dagen misten. Uit de gegevens blijkt dat beleggers die op slechts enkele van de beste dagen aan de zijlijn stonden, over de hele periode een veel lager rendement boekten dan het rendement dat die volledige periode te bieden had.

 

CONCLUSIE

Hoewel marktvolatiliteit zenuwslopend kan zijn, kunnen beleggers meer kwaad dan goed doen door emotioneel te reageren en langetermijnstrategieën aan te passen als reactie op marktdalingen op korte termijn. Door vast te houden aan een doordacht beleggingsplan, dat bij voorkeur wordt uitgewerkt in een periode van lagere volatiliteit, kunnen beleggers gemakkelijker rustig blijven wanneer de onzekerheid op korte termijn toeneemt.